Klas Lindberg

Från småländsk mylla till Michelin-kök. Och tillbaka.

I början av 80-talet växte en pojk upp i Åseda, några mil utanför Växjö. Och det är väl inget särskilt med det. Förutom att det var starten på en lång kedja av händelser som lett till att du inom kort kommer att kunna lägga ifrån dig besticken, luta dig tillbaka och känna att du valde precis rätt restaurang för kvällen.

Åsedapojken hette Klas och hans passion för matlagning tog fart tidigt. Under uppväxten såg han hur säsongens råvaror växte, togs omhand och blev till smaker han inte fick nog av. Klas visste nog inte om det själv, men intresset som föddes där och då skulle ligga till grund för en, minst sagt, imponerande karriär.

Under många år förfinade han sitt hantverk på toppkrogar som PM & Vänner i Växjö, L`Arpège i Paris och ORO i Oslo. Resultatet? OS-guld med svenska kocklandslaget och utnämningen Årets Kock 2012. Två år senare fick han dessutom hedersuppdraget att ansvara för Nobelbanketten.

Idag driver Lindberg en av Stockholms mest omtalade restauranger. I gemytlig atmosfär skapar han tillsammans med sina medarbetare gastronomiska upplevelser där varje råvara tillåts ta sin plats. Precis som man gör där hemma i Åseda.

”När jag vann Årets Kock och blev Svensk mästare i proffessionell matlagning, så förändrades livet. Dörrar öppnades och jag träffade många häftiga personer. Jag reste runt Sverige och världen och lagade middag. Jag behövde en rätt som representerade olika delar av Sverige. Djupa rika smaker, salt löjrom, skummet med det brynta smöret, dillkokt potatis. Det är resultatet av vår erkända Love Stew. Kom förbi och prova!”

Klas tillagar Love Stew - Kärleksgrytan